tiistai 7. tammikuuta 2014

Control Unleashed: Creating a Focused and Confident Dog


Kuten mainitsin, sain kyseisen kirjan joululahjaksi ja ajattelin ensin kertoa hieman kirjan tarkoituksesta ja sen jälkeen omaa mielipidettäni kyseisestä opuksesta.

Taustaa


Agilitykursseilla on usein osallistujina koiria, jotka eivät pysty syystä tai toisesta keskittymään agilitykoulutukseen, vaan heidän aikansa menee johonkin muuhun tai he häiritsevät muiden koirien työskentelyä. Tällaiset koirat ovat hermostuneita, pelkäävät tilannetta tai ympäristötekijöitä, eivät keskity, haistelevat, juoksevat muualle tai jopa agressiivisesti lähtevät muiden ohjaajien tai koirien perään tai syöksyilevät päin. Agilitykouluttaja ja koirien käyttäytymistä opiskellut Leslie McDevitt kehitti kurssin Control Unleashed (CU), joka on tarkoitettu tämänkaltaisten koirien ongelmien poistamiseen, jotta heidän olisi mahdollista osallistua agilitykoulutuksiin ja kilpailuihin. Tämä kirja kuvaa CU kurssin sisällön harjoituksineen käyttämällä runsaasti kuvaavia esimerkkejä. Kuvia ei juurikaan ole ja ne vähätkin ovat pieniä mustavalkoisia. Kunnon oppikirjameininkiä ;)

Control Unleased kurssi on perustettu koirille, jotka:
  • eivät kykene ajattelemaan tai hallitsemaan impulssejaan kiihtyessään
  • eivät pysty rentoutumaan tai keskittymään ärsykkeiden läsnäollessa ilman reagointia
  • eivät kykene työskentelemään ilman hihnaa kiihtymystä aiheuttavassa tilanteessa ilman häiriintymistä

Agilitykouluttajat eivät ole koirien käyttäytymisen asiantuntijoita. Siksi tämä kirja on tarkoitettu erityisesti agilitykouluttajille, jotta he voivat omissa koulutuksissaan neuvoa paremmin ongelmallisten koirien ohjaajia ja ymmärtää, että jotkut koirat tarvitsevat agilitykoulutuksen lisäksi muita harjoituksia tukemaan itse agilityn koulutusta. Tämän lisäksi kirja toimii oppaana hermostuneiden, hypervalppaiden tai keskittymiskyvyttömien koirien ohjaajille tai kaikille joita aihe kiinnostaa. Päätarkoitus on saada koira luottamaan omistajaansa tilanteessa kuin tilanteessa ja syventää koiran ja omistajan suhdetta. Kirjasta saa myös erittäin hyvän pohjan suhteen luomiselle uuden pennun kanssa.

Kirjassa esitetään selkeässä muodossa helposti ymmärrettävät harjoitukset koiran koulutukseen siedättämisen ja operantin ehdollistamisen tiedepohjaan nojaten. Harjoituksissa käytetään klikkeriä tai muuta markkeria ja positiivista vahvistamista sekä sheippausta. Myös vastaehdollistaminen tulee tutuksi. Koska sama käytös (esimerkiksi haisteleminen kesken harjoituksen) voi eri koirilla johtua lukuisista eri syistä, korostetaan kirjassa paljon koiran eleiden ja käyttäytymisen lukemista ja tulkitsemista.

Kirjan tärkeimpiä pointteja


Termejä tai asioita, mitä kirjassa korostetaan ja mihin harjoitukset perustuvat:
  1. Rentoutuminen. Stressaantunut koira ei voi oppia, ensin koira pitää saada rentoutumaan ja olemaan sinut tilanteen kanssa. Nopeus ja innokkuus tulee mukaan vasta sitten, kun koira selviytyy tilanteesta ja on valmis antamaan kaiken huomionsa ohjaajalle.
  2. Lue koiraa ja sen eleitä.
  3. Tunne koiran kynnykset, mikä on koiralle liikaa eli mihin se reagoi. CU:ssa tarkoitus on toimia aina tällaisen kynnyksen alapuolella, jolloin reaktiota ei synny, ja pikkuhiljaa kasvattaa kynnystä jolloin koira kestää aina suurempia ja suurempia ärsykkeitä.
  4. Koiran ideaalivire. Ala- tai ylävireinen ei saa parasta mahdollista tulosta. Virettä tulee oppia säätelemään ja hahmottamaan missä tilanteessa mikäkin vire on paras.
  5. Palkkaa millä vain. Sitä mitä koira haluaa voidaan käyttää vahvistamaan sitä mitä sinä haluat. Eli palkkana voidaan käyttää miljoonaa asiaa, mitä koira milläkin hetkellä sattuu haluamaan. Koiran haluamat asiat tulevat sinun kauttasi. Ei tarvitse olla "koiralle aina kaikista muista asioista kiinnostavin asia". Poistaa konfliktin sinä vs. kaikki muu.
  6. Vastaehdollistamista hyödyntämällä luodaan jostain tilanteesta täysin erilainen mitä se alunperin on. Esimerkiksi "koira juoksee kohti - woof woof!!" muutetaan tilanne "koira juoksee kohti - koira katsoo ohjaajaa leikin toivossa".

Twilight times: Hetket, jolloin treeneissä tai kisoissa ei ole oma vuoro. Tuolloin kannattaa rakentaa yhteyttä koiraan passiivisella tai aktiivisella aktivoinnilla tai hallinnalla. Näistä listattiin hyödyllisiä esimerkkejä.

Muita esille nousseita termejä: Oletuskäyttäytyminen, motivivoivat vihjeet, reorientoitumispisteet, biofeedback.

CU cornerstones
  • Lue koiraa ja tunnista stressioireet
  • Opeta rentoutuminen
  • Löydä koiran optimaalinen kiihtymisaste
  • Tunnista koiran ärsykkeet ja opeta niihin uusi käyttäytymistapa



Esimerkkejä harjoituksista/peleistä


Monissa harjoituksissa periaate on, että peli opetetaan koiralle helpossa ympäristössä ja siirretään aina haastavampiin. Näin koira oppii hillitsemään itsensä ja reagoimaan eri tavalla aina vain vaikeammissa tilanteissa. Tämän jälkeen pelejä voi soveltaa ja yhdistellä kuhunkin koiraan ja tilanteeseen sopivaksi.

Box work: Opetetaan kontaktia ohjaajaan, seuraamisharjoitus.
Whiplash turn: Välitön reagointi omaan nimeen.
Targeting: Koira opetetaan seuraamaan/koskemaan ohjaajan tiettyyn osaan. -Auttaa keskittymään tehtävään häiritsevässä ympäristössä.
Go to place: Koiralle opetetaan omalle pedille/matolle meneminen ja siinä rauhoittuminen (myös) häiriössä.
Look at that (LAT): Koira opetetaan katsomaan ärsykkeitä ja saamaan niistä palkkaa. -Vastaehdollistaa mahdollisiin ärsykkeisiin.
Parallel games: Harjoitukset joita voi tehdä useamman koiran kanssa. -Parantaa häiriössä työskentelytaitoja, parantaa perheen koirien välejä, kun oppivat että yhdessä voi tehdä kivoja tehtäviä.
Give me a break: Opetetaan leikin ja tauon välinen suhde -Parantaa koiran motivaatiota työskennellä ohjaajan kanssa.

Mielenkiintoisia nostoja


Kirjassa käytetään monesti sanaa "reaktiivinen", millä tarkoitetaan:
"Reactivity comes from anxiety, which comes from feeling uncertain about something. Reactivity is an information-seeking strategy. A reactive dog will rush toward something or someone that he is uncertain about, barking, lunging, growling and making a big display. People sometimes perceive reactive behavior as aggression, but a reactive dog is not rushing in to do damage, he is attempting to assess the threat level of a given situation. People also sometimes perceive reactive behavior as "dominance" because they view a dog that flies at his triggers as a dog that wants to take charge. This is absolutely not the case. Reactive dogs are anxious, and their response is intense because they are freaking out."
Kuulostaa kovin tutulta..

Koulutettavat: "Stand up for yourself and your dog." Jos tuntuu, että kouluttaja vaatii liikaa koiraltasi, älä anna harjoituksen jatkua. Sinun tehtäväsi on pitää koirasi puolta ja huolehtia, ettei se joudu epäreiluihin tilanteisiin.
"Desensitization is the opposite of the get-over-it school of dog training." 
"To me, a real connection with animals is a spiritual thing, not quantifiable by science. This type of connection can only be achieved when a person sheds all her beliefs and perceptions and just lets her dog show her who he is."
"The dog had been labeled aggressive for her reactive response to dogs coming near her, especially from behind. She whipped around and screamed bloody murder at them."
"The more you tell the dog to do what he wants, the less he wants to do it."

Kirjan lopussa käydään läpi kouluttajan oman reaktiivisen koiran kouluttaminen ja kerrotaan, miten esiteltyjä harjoituksia voidaan liittää osaksi agilitykoulutuksia ja miten niitä voidaan soveltaa arkielämään.

What did I like?


Positiiviset koulutustavat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, kun olen uumoillut ettei Lokin kanssa (tai kenenkään?) saa edistystä pakotteilla tai rankaisemalla. Lisäksi Lokin ollessa herkästi reagoiva ja "syöksyilevä" tietyissä tilanteissa, ajattelin saavani tästä kirjasta hyviä neuvoja siihen, mitä Lokin kanssa kannattaisi harjoitella jotta oppisin

A) parantamaan Lokin luottamusta itseeni
B) auttamaan sitä rentoutumaan
C) opettamaan sen käyttäytymään uudella (paremmalla) tavalla kiihdyttävissä ja reagointia laukaisevissa tilanteissa

Pidin kirjassa paljon siitä, että kaikki selitettiin maalaisjärkisesti ja runsailla esimerkkikeisseillä. Kirjassa käytettiin hauskaa kieltä, sai monesti hymyilemään. Kerrottiin kädestä pitäen miten mikäkin harjoitus etenee ja miten ne toteutetaan. Mitä tehdä kun jokin ei toimi, missä voi olla vika jne.

Monet harjoituksien takana olevista periaatteista olivat ennestään tuttuja ja niitä on tullut noudatettua jo aiemmin. Kuitenkin kirjassa oli paljon sellaista, mitä en ole tullut ajatelleeksi tai tajunneeksi. Erityisen kiinnostavia itselleni olivat passiivisen aktivoinnin harjoitukset, miten saada koira rentoutuneeksi uudessa tilanteessa ja miten opettaa koira hillitsemään reaktionsa LAT pelillä oikeastaan tilanteessa kuin tilanteessa. Mitä kannattaa tehdä esim. kisoissa taukojen aikana. Näitä tullaan varmasti harjoittelemaan lähiaikoina.

Vaikein osa kirjassa varmaan on se, mistä repii aikaa ja tilanteita kouluttaa omaa koiraa harjoitusten mukaisesti. Sama kuin monesti, tietää mitä pitäisi tehdä, vielä pitäisi saada aikaiseksi treenata. Taitaa olla aika siirtyä kauppaan ostamaan lisää naksuttimia.

Suosittelen kyllä kaikille, joiden koiralla on tapana ylireagoida tiettyihin ärsykkeisiin, olla epävarma tai motivointiongelmainen. Olisin myös mielelläni lukenut tämän kirjan jo Lokin ollessa pentu. Mainitsemiini asioihin ennestään perehtyneelle ei ehkä tule kirjassa niin kovin paljon uutta, mutta jos ei kuulostanut kovin tutuilta asioilta niin suosittelen lukemaan. Toki minulta saa myös lainaan, jos sattuu olemaan vapaana. Nyt on menossa eräälle kaverille.

Tämä mielestäni kiteytti kirjan perimmäisen tarkoituksen aika hyvin:

"Ultimately CU is about connecting with your dog. It’s not just about doing exercises."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti